понедељак, 23. март 2020.

Крштење и Миропомазање за ученике треће године Е31,Е32,Е33,Г31,Г32,М31,М32,М33


У нашој Светој Цркви постоји седам Светих Тајни.  То су Света Тајна Крштења, Света Тајна Миропомазања, Света Тајна Причешћа – Литургија, Света Тајна Свештенства,  Света Тајна Покајања, Света Тајна Брака и Света Тајна Јелеосвећеа.
Свето Крштење је прва и кључна тајна наше вере и живота. Њу је основао сам Господ Исус Христос када је пред своје Вазнесење послао своје Апостоле на пут и рекао им: „Идите и научите све народе крсетћи их у име Оца и Сина и Светога Духа. И ако се ко поново не роди водом и духом не може ући у Царство Небеско.“ Ово је непоновљива Света Тајна тј. примамо је само једном, што није случај са Причешћем где га особа прима више пута у животу.
Зато је Света Тајна Крштења прва Христова благовест, Његово јеванђеље роду људскоме. Она је неопходни услов нашег спасења зато је и Спаситељ Исус Хрисотс рекао „ко поверује и крсти се  спашће се а ко не поверује осудиће се “. То је Света Тајна почетак вечног живота, укључење у Христов Живот. Светом Тајном Крштења новокрштени постаје дете Божије и члан Цркве Христове, која је стуб и тврђава истине. Господ је рекао : „ја сам зато рођен, зато сам дошао у овај свет да сведочим истину. И ја сам са вама у све дане до свршетка века“. То значи да је он свагда присутан у Својој Цркви и да је Црква Његово Богочовечанско тело, а сви хришћани крштењем постају чланови тог Богочовечанског  Спаситељевог  тела, заједничари заједнице верних у Духу Светом. Новокрштеном црква постаје духовна мати и пружа му извор благодати и духовног живота.
Појединости које треба знати:
·       Кум треба да буде одрасла православна особа (родитељи и рођаци обично не могу бити кумови детету)
·       Дете може бити крштено у правосланој цркви па и услучају да родитељи нису православе вере
·       Новокрштене  би требало да добије хришћанско словенско име или име неког светитеља
·       Ако ситуација (здравствено стање, као претња могућој смрти) крштење се може обавити по скраћеном поступку. У том случају овај чин може обавити и бабица приликом порођаја крстолико уздижући дете у ваздух изговарајући „Крштава се слуга (ако је мушко или слушкиња ако је женско) у име Оца и Сина и Светога Духа“ касније ако дете преживи свештеник допуни ову Свету Тајну. Сходно томе ова Света Тајна није ограничена ни временом ни простором тј. може се вршити било где и било када ако ситуација тако налаже.
·       Страосна доб не представља сметњу за примање Свете Тајне
·       За крштење је потреба вода, бело платно (пешкир), кум, свећа
Уз саму Свету Тајну Крштења, на самом крају, је сабрана и Света Тајна Миропомазања. Прочитавши молитву свештеник врши помазивање, Светим Миром, свих наших чула кроз која примамо свет и доживљавамо живот. На тај начин новокрштени добија благодат Светога Духа. Свето Миро спремају патријарх  и владике кувајућу га од преко тридесет мирисних трава и уља  и потом освећују.  Иза овог следи три пута опход око крстионице, или вход у вечност, када новокрштени заједно са кумом и свештеником чине тај опход. Сечење косе представља прву жртву новокрштенога који као хришћанин посвећује себе, почевши од своје главе, Христу.
Питања:
1.     Колико пута се крштавамо у животу?
2.     Где и ко све може да крсти дете?
3.     Може ли се особа крстити ако су му родитељи будисти?
4.     Имам 75 година, да ли могу да се крстим?
5.     Шта постајем крштењем?




Нема коментара:

Постави коментар